biszkopt:
5 jaj
15 dag cukru
12,5 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy
1 łyżka kakao
5 dag orzechów
masa:
2 kostki masła
20 dag cukru
5 jaj
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek spirytusu
do nasączenia:
1/2 szklanki mocnego naparu z kawy + 2 kieliszki wódki
opcjonalnie:
1 słoik konfitury wiśniowej
do dekoracji:
polewa
orzechy
biała czekolada
Sposób przygotowania przepisu:
Tort
1.
Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23 cm). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
2.
Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać zalaną wrzątkiem i wystudzoną kawę oraz spirytus.
3.
Biszkopta przełożyć masą i konfiturami (4-5 łyżek pozostawić do dekoracji). Pozostałą masą posmarować boki tortu i oprószyć je zmielonymi orzechami. Wierzch tortu udekorować polewą i pozostała masą. Posypać startą na tarce białą czekoladą.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze