Zwijany tort z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukry, żóltka, Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej.
Mase wylewamy na blaszke od piekarnika.Piec ok 10-13 minut w 180 stopniach.Gorący biszkopt przekładamy na ściereczke posypana cukrem pudrem,przykrywamy drugą sciereczką.Odstawiamy do ostudzenia.
2.Masa: Czekolade ścieramy na tarce na grubych oczkach. Śmietane ubijamy ze śmietan-fixem.
Serek mascarpone miksujemy z twarogiem,dodajemy cukry.Śmietanę powoli dodajemy do masy serowej,mieszamy delikatnie.
3.Zimna kawą z likierem nasączamy biszkopt.Wykładamy krem,posypujemy startą czekoladą.
4.Biszkopt kroimy na paski ok 5-7 cm.Kazdy pasek musi byc taki sam-wtedy tort wyjdzie rowny.
5.Pierwszy pasek układamy na środek patery,zwijamy jak roladę.Następnymi paskami owijamy pierwszą roladę.
Cały tort dociskamy lekko ręką,zeby mocno sie trzymał.Chłodzimy.
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
Smarujemy nią całego torta.
Komentarze