Tordu z kiełbasą krakowską

0 (0 ocen)

Pomysłowe pieczywo z dodatkiem kiełbasy krakowskiej. Przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego- Chleb. domowa piekarnia. Polecam!

Składniki:

  • 500 ml letniej wody
    20 g drożdży
    350 g mąki pszennej
    350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 ½ łyżeczki soli
    100 g kiełbasy krakowskiej suchej
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tordu z kiełbasą krakowską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie ostawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasto (w razie potrzeby podsypać blat mąką pszenną) Ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie równe części.
  • image-16vivbj 3. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x10 cm i grubości około 2 cm. Posypać równomiernie pieprzem i pokrojoną w kostkę kiełbasą krakowską.
  • image-0gucmgl 4. Ciasta zwinąć w roladę, aby powstał wałek. W połowie rozwałkować mocniej, aby był cieńszy.
  • image-0rgb4eb 5. Złożyć w tym miejscu na pół i spleść oba końce wokół siebie. Dokładnie zlepić. Bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką na około 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w 220st.C w zaparowanym piekarniku około 20-25 minut do zarumienienia.
  • image-0c9fqla 6. Następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować