Masa jagodowa
1 szklanka jagód - borówki amerykańskiej mogą być mrożone
250 ml śmietanki kremówki
250 ml serka homogenizowanego
2 galaretki o smaku owoców leśnych
2 szklanki wody
Na wierzch:
2 galaretki zielone - u mnie agrestowa
2 szklanki wody
jagody do przybrania
Torcik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka. Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno tortownicy, boków nie smarować) Piec ok 25 -30 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.
2.Masa jagodowa: Galaretki rozmieszać w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jagody zmiksować w blenderze. Śmietankę ubić na sztywno dodać serek, jagody i tężejącą galaretkę. Wstawić mase na chwilę do lodówki. Biszkopt przekroić na pół, pierwszą część ułożyć na dno tortownicy. Na biszkopt dać połowę masy jagodowej, przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć drugą część masy jagodowej, wstawic do lodówki do stężenia .
3.Na wierzch ułozyc jagody. 2 galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na torcik. Całość schłodzić.
Komentarze