Tortownica 24 cm
Biszkopt:
5 dużych jajek
1 szkl. cukru pudru
1 czubata łyżeczka pr. do piecz.
1/4 szkl. mąki tortowej
3/4 mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
1litr i 400 ml śmietany 30 % lub 36 %
7,5 czubatych łyżek cukru pudru
7 śmietan-fixów
Poncz:
1/3 szkl. przegotowanej letniej wody
trochę soku z cytryny
kilka kropel olejku rumowego
kieliszek spirytusu lub dobrej wódki (ja dałam cytrynową nalewkę na spirytusie własnej roboty)
2 łyżeczki cukru
Torcik z bitą śmietaną i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i ubijamy dobrze. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na najniższym biegu miksera. Potem partiami dodajemy wymieszane z pr. do piecz. mąki przesiane przez sitko lub przesiewacz i też ubijamy na najniższym biegu. Wylewany to tortownicy i pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu ja zawsze zdejmuję skórkę z biszkopta. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej lub kilka godzin przed przekładaniem, wtedy lepiej się kroi.
Taki biszkopt przekroić na 3 blaty, które nasączamy lekko ponczem i delikatnie smarujemy masą krówkową. Poncz: w letniej wodzie rozpuścić cukier i dodać pozostałe składniki.
1 litr śmietany ubić krótko, by zwiększyła swoją objętość, następnie dodać 5 fixów i 5 łyżek cukru pudru i dalej ubić do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak ubitą śmietaną przełożyć biszkopty: 2/3 do przełożenia w środku a 1/3 na wierzch i lekko boki. 400 ml śmietany ubić lekko i dodać 2,5 łyżki cukru pudru i 2 fixy. Śmietanę ubić i udekorować tort wyciskając szprycą. Elementy dekoracji wg uznania. Schłodzić w lodówce.
Porady
Masę krówkową można zastąpić kwaśnym dżemem (np. z wiśni lub czarnej porzeczki), kandyzowanymi wiśniami albo truskawkami lub malinami:)
Komentarze