Ozdoby na tort

4.5 (175 ocen)

Ozdoby z zaparzanej masy cukrowej:)

Składniki:

  • 1/4 kostki margaryny
    1/2 szkl. wody
    niepełna szkl. mąki
    1 - 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
    barwniki w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Ozdoby na tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną do całkowitego rozpuszczenia margaryny. Dodać mąkę i wymieszać dobrze, by nie było grudek i uprażyć jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać szklankę cukru pudru i dobrze wyrobić. Jeśli masa jest plastyczna, nie klei się bardzo, to nie trzeba już dodawać pozostałego cukru, natomiast jeśli się klei i jest zbyt miękka dodać jeszcze cukru i wyrobić. Masę dzielimy na porcje, dodajemy barwniki i lepimy dowolne ozdoby.
    Jeśli chcemy zrobić różyczki i listki masę dzielimy tak, by 2/3 to były różyczki, a 1/3 listki. Dodajemy odpowiednie kolory barwników i wyrabiamy.
    Różyczki: Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawamy od 4 do 6 kółeczek tej samej wielkości literatką lub kieliszkiem i układamy tak, by brzegi nachodziły na siebie. Zwijamy od strony pierwszego ułożonego krążka w rulon i kroimy w połowie. W ten sposób powstają nam 2 różyczki. Płatki formujemy i lekko wywijamy na zewnątrz, by ładnie wyglądały.
    Listki: Ciasto cienko rozwałkować. Nożykiem lub radełkiem wykrawać listki. Tępą stroną noża lub radełkiem zrobić w listkach żyłki.
    Jeśli mamy wykrojniki to można za ich pomocą wykrawać różne kształty.

Porady

Ja często robię torty na zamówienie dla kogoś, dlatego też z takiej proporcji robię jeden kolor masy i robię np. dużo różyczek, a potem je mrożę i jak potrzebuję ozdobić tort to wyjmuję ile mi potrzeba, to samo z masą zieloną na listki. Ułatwiam sobie życie i barwnik w takim przypadku dodaję do wody zanim dodam margarynę, może być w żelu lub płynie, bo wtedy nie pobrudzimy rąk, a jak zagniatamy w uprażoną masę to raczej tylko w proszku, bo żel i płyn brudzą ręce. Sposób sprawdzony, nie szkodzi na żołądek. Wielkość różyczek zależna jest od wielkości kółeczek oraz ilości kółeczek. Więcej kółeczek to i większa róża, wykroimy literatką, a nie kieliszkiem to mamy większą różę. Można też kombinować z wielkościami kółek w jednym rulonie, ale wtedy różnica między kółkami nie powinna być zbyt duża i zaczynamy od ułożenia mniejszych (środek róży).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować