Ozdoby z zaparzanej masy cukrowej:)
4.5 (175 ocen)
Porady
Ja często robię torty na zamówienie dla kogoś, dlatego też z takiej proporcji robię jeden kolor masy i robię np. dużo różyczek, a potem je mrożę i jak potrzebuję ozdobić tort to wyjmuję ile mi potrzeba, to samo z masą zieloną na listki. Ułatwiam sobie życie i barwnik w takim przypadku dodaję do wody zanim dodam margarynę, może być w żelu lub płynie, bo wtedy nie pobrudzimy rąk, a jak zagniatamy w uprażoną masę to raczej tylko w proszku, bo żel i płyn brudzą ręce. Sposób sprawdzony, nie szkodzi na żołądek. Wielkość różyczek zależna jest od wielkości kółeczek oraz ilości kółeczek. Więcej kółeczek to i większa róża, wykroimy literatką, a nie kieliszkiem to mamy większą różę. Można też kombinować z wielkościami kółek w jednym rulonie, ale wtedy różnica między kółkami nie powinna być zbyt duża i zaczynamy od ułożenia mniejszych (środek róży).
Komentarze