Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonały sernik ze skórką pomarańczową, który znika w mgnieniu oka:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 margaryna
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki

    Masa serowa:
    1 - 1,2 kg białego sera (twarogu)
    7 jajek
    1/2 kostki masła lub margaryny
    1,5 szklanki cukru lub ponad dwie szklanki cukru pudru (ja odmierzam sobie cukier i mielę w młynku do kawy, szybciej się ubije masa z żółtek niż ze zwykłym cukrem)
    1 budyń na 3/4 l mleka waniliowy lub śmietankowy
    1 aromat pomarańczowy
    1 opakowanie skórek pomarańczowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i wylepić nim dno dużej blaszki.
    Twaróg zmielić minimum raz.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło lub margarynę i dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać twaróg, dodać budyń i olejek pomarańczowy. Zmiksować do uzyskania bardzo gładkiej masy. Dodać skórki i wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Delikatnie wmieszać pianę i wylać masę na blaszkę z kruchym ciastem.
    Piec od 40 minut do godziny w zależności od piekarnika. Do tzw. suchego patyczka:) Każda z nas zna możliwości swojego piekarnika. Ja z termoobiegiem piekę zazwyczaj 40-45 minut.
    Wystudzone ciacho posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
    Smacznego:)

Porady

Sernik z dodatkiem piany z białek wkłada się zawsze do rozgrzanego piekarnika. Można dodać trochę bitej śmietany przed wmieszaniem piany z białek, wtedy sernik jest jeszcze bardziej puszysty (ok. 3/4 szkl. śmietanki 30 lub 36 ubić na sztywno i dodać do masy serowej)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować