Cappuccino z karmelem i bitą śmietaną

4.5 (146 ocen)

  • 50 min

Drugiego takiego ciasta nie znajdziecie!

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek kawy cappuccino o ulubionym smaku
    20 dag masła

    Masa śmietanowa:
    330 ml śmietany 30%
    180 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    Ok. 45 herbatników
    Puszka karmelu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Cappuccino z karmelem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem i kakao wymieszać łyżką. Upiec.
  • 2. Z 0,5 l mleka odlać 0,5 szkl mleka wymieszać w nim obie mąki, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać mąki rozrobione w mleku chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 0,2 szkl wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć jogurt. Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze gorącą żelatynę
  • 4. Przełożenie ciasta:

    Biszkopt – masa budyniowa – herbatniki – karmel – herbatniki – śmietana – kokos
  • 5. Blaszka o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować