Torcik truskawkowy z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 3 - 4 części.
2.Krem kokosowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować.
3.Masa śmietanowo - truskawkowa: Truskawki zmiksować na mus i zagotować wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę truskawkową. Dokładnie połączyć.
4.Przełożenie:
Każdy biszkopt posmarować konfiturą i masą truskawkową. Na wierzch wyłożyć krem kokosowy, całość posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Porady
Do ciasta można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców.
Komentarze