Torcik tiramisu z różami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbijam żółtka i białka osobno. Białka ubijam mikserem na sztywno, dojadę soli trochę. Na końcu wsypuję cukier, i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Ciasto wylewam na okrąglą formę, którą smaruję tłuszczem. Piekę 35 minut temp 170 stopni.
Tabliczkę czekolady gorzkiej rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję miód sztuczny i mieszam.
2.Wylewam na kartkę białą na przykład do drukarki żeby wchłonęła tłuszcz. Odstawiam na 2 godziny. Potem zrywam czekoladę i formują ją jak plastelinę. Na stole rozwałkowuję czekoladę, i wycinam Kieszkiem kółka z których będę robić różę. Każdy płatek rozgniatam w palcach i łącze je przyklejając jeden do drugiego. Wycinam także listki.
Do naczynia wlewam mleko i wsypuję zawartość kremu miksując cały czas. Ciasto po wystygnięciu przekrawam na 3 blaty i nasączam ponczem. Robię go z kawy rozpuszczalnej, amaretto i wody. Każdy blat smaruję kremem, posypuję kakao. Boki także smaruję i obkładam biszkoptami. Wierzch sypie kakao, z kremu robię ozdoby i układam róże. Tort dobrze jest wstawić na noc do lodówki
Porady
Nie dodawać miodu prawdziwego tylko sztuczny, a czekoladę gorzką użyć z jak najniższą zawartością tłuszczu
Komentarze