Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

4.49 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

To najlepsza szarlotka jaką jadłam. Łączy w sobie kruche ciasto, biszkopt i pyszny waniliowy krem. Po 2-3 dniach w lodówce ciasto pięknie się kroi, kruche blaty miękną, a samo ciasto rozpływa się ustach. To mój jabłkowy hit roku, po prostu palce lizać :)

Składniki:

  • • CIASTO KRUCHE:
    • 3 żółtka,
    • 200g zimnego masła,
    • 130g cukru pudru,
    • 330g mąki pszennej,
    • Szczypta soli,
    • BISZKOPT:
    • 2 jajka,
    • ½ szklanki mąki,
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki oleju,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • KREM WANILIOWY:
    • 330ml mleka,
    • 2 żółtka,
    • 100g cukru,
    • 30g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej),
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 350g śmietany kremówki,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • JABŁKA:
    • 1 kg startych na grubych oczkach tarki jabłek,
    • 1 łyżka masła,
    • 3 łyżki konfitury morelowej,
    • 1 morelowa galaretka,
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • PONCZ:
    • 5 łyżek ciepłej wody,
    • 3 łyżeczki cukru,
    • 2,5 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 1. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do otrzymania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy i dalej już rękoma zagniatamy ciasto.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 2. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 3. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta i wylepiamy nią formę (23x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki, ponieważ ciasto powinno być zimne zanim wstawimy je do piekarnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Otrzymamy w ten sposób 2 kruche blaty. Blaty te będą bardzo twarde.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 4. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 5. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 6. KREM WANILIOWY: Odlewamy ½ szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię i odłożone pół szklanki mleka. Masę wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko. Uważamy, aby całość się nie zważyła. Cały czas mieszamy, chwilkę trzymamy na ogniu aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykrywamy z wierzchu folią, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do wystudzenia.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 7. Żelatynę rozpuszczamy w 80ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce budyniu i mieszamy. Gdy te dwa składniki się połączą wówczas ciurkiem wlewamy żelatynę szybko mieszając.
    Krem przygotowujemy tuż przez przełożeniem ciasta z uwagi na to, że wszystkie składniki są zimne, szybko stężeje.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 8. JABŁKA: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i smażymy je kilka minut aż się ładnie uprażą. Jeśli jabłka będą kwaśne to dodajemy odrobinę cukru. Po tym czasie dodajemy konfiturę, chwilkę trzymamy jeszcze na ogniu.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 9. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i żelatynę, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia.
  • 10. PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Cukier powinien się rozpuścić.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 11. Wykończenie ciasta: Odkładamy 1-2 łyżki jabłek na wierzch. Na spodzie formy układamy jeden z kruchych blatów.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 12. Smarujemy go połową tężejących jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy połowę kremu waniliowego.
  • Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym 13. Następnie układamy biszkopt, lekko dociskamy. Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopcie układamy resztę kremu. Na krem wykładamy resztę jabłek. Ciasto przykrywamy kruchym blatem, który smarujemy odłożonymi jabłkami. Ciasto odstawiamy na co najmniej 1 dzień do lodówki, a najlepiej 2-3 dni. Wówczas blaty ciasta zmiękną.
    Życzę smacznego

Porady

1) Wierzch ciasta możemy również polukrować, wówczas nie odkładamy już tych 1-2 łyżek jabłek. 2) Do przygotowania ciasta najlepiej użyć winnych jabłek. 3) Sukcesem udanego kruchego ciasta jest pamiętanie o włożeniu zimnego ciasta do rozgrzanego piekarnika. 4) Skrobi kukurydzianej nie pomylmy z mąką kukurydzianą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować