RURKI Z KREMEM WANILIOWYM

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znikają bardzo szybko ze stołu.Uwielbiają je wszystkie dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1/2 szklanki śmietany
    1 kostka masła
    2 szklanki mąki
    1 całe jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

    NA KREM;

    1/2 litra mleka
    5 żółtek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    1 szklanka cukru kryształu
    1 kostka masła

    DODATKOWO:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SIEKANIE SKŁADNIKÓW NA CIASTO 1. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, margarynę pokrojoną w kostkę, jajka, śmietanę. Wszystko posiekać nożem.
  • GOTOWE CIASTO 2. Ciasto wyrobić na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • CIĘCIE NA PASECZKI 3. Stolnicę posypać mąką rozwałkować część ciasta i nożem podzielić na paseczki ok 1,5 cm szerokości.
  • NAWIJANIE NA FOREMKE 4. Paseczki ciasta nawijamy na foremki.
  • PIECZENIE 5. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 8 minut, aż się zrumienią.
  • UPIECZONE RURKI 6. Upieczone rurki przekładamy do brytfanki do przestudzenia.
  • MIESZANIE SKŁADNIKÓW NA MASĘ 7. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do jednego garnka i miksujemy.
  • GOTOWANIE MASY 8. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje.
  • GOTOWY BUDYŃ 9. Gotowy budyń odkładamy do przestygnięcia.
  • UCIERANIE MASY 10. Kostkę masła ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
  • GOTOWA MASA 11. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • NADZIANE RURKU 12. Gotową masą za pomocą szprycy nadziewamy rurki.
  • POSYPANE CUKREM PUDREM 13. Na końcu posypujemy rurki cukrem pudrem.
    Z podanych składników wychodzi ok 40 sztuk rurek.
    Smacznego.

Porady

Ciasto można przygotować sobie kilka dni wcześniej i włożyć do zamrażarki, przed pieczeniem dzień wcześniej wyciągnąć i włożyć do lodówki. Gotowe rurki idealnie nadają się do zamrożenia, po odmrożeniu smakują tak samo rewelacyjnie jak po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować