Rurki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać,zetrzeć masło na grubych oczkach tarki,dolewać stopniowo schłodzoną śmietanę,dodać cukier waniliowy,zagnieść gładkie ciasto.Włożyć na 4 godz. do lodówki.Następnie wałkować cienkie ciasto na podsypanej mąką stolnicy ,kroić na paski szerokości 2 cm i nawijać na metalowe rurki.Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez ok.15-20 min.na złoty kolor.Gorące ściągać z foremek,wystudzić.
Masa:Zagotować 1 i 1/2 szkl.mleka z cukrami.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepać żółtka i proszek budyniowy.Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń ciągle mieszając.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.Gotowym kremem nadziewać rurki za pomocą szprycy.Potrzepać cukrem pudrem.
Porady
Rurki najsmaczniejsze są na drugi dzień ,gdy przejdą kremem.
Komentarze