TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najprostszy torcik jaki znam, a przy tym jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki octu
    niepełna szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    Masa:
    400 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    słoik wiśni drylowanych
    1 kostka czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Torcik śmietanowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.
  • 2. Masa:
    Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany 30% i mieszamy.
    W misce ubijamy mikserem pozostałą ilość śmietany razem z cukrem pudrem, dodając powoli żelatynę wymieszaną ze śmietaną. Miksujemy do momentu, aż masa będzie sztywna.
  • 3. Tort:
    Wiśnie odsączamy z zalewy.
    Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować