TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tort jest mocno owocowy i naprawdę smakowity, nie jest przesłodzony, więc nawet osoby nielubiące tortów z chęcią go zjedzą

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki octu
    1 szklanka mąki
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    Masa borówkowa:
    200 g borówek
    200 ml śmietany 30%
    1 galaretka niebieska Frugo
    ok. 150 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru pudru
    1-2 łyżeczki żelatyny
    Masa śmietanowa:
    100 ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    garść borówek
    Dekoracja:
    borówki
    bezy
    listki mięty
    perełki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik borówkowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Masa borówkowa:
    Borówki myjemy na sitku pod bieżącą wodę. Wrzucamy do garnka, dodajemy około 50 ml wody, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż borówki puszczą sok. Następnie blendujemy całość na gładki mus i do gorącego musu wsypujemy galaretę. Mieszamy do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Serek waniliowy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i porcjami dodajemy do ubitej śmietany, powoli wszystko miksując. Na końcu, bardzo powoli, dodajemy wystudzony mus borówkowy z galaretką, cały czas mieszając masę. Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
  • 3. Masa śmietanowa:

    Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • 4. Torcik:

    Wystudzony biszkopt lekko ścinamy z wierzchu, a następnie kroimy na 4 części. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy borówkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Na nim rozsmarowujemy masę śmietanową i w masie umieszczamy świeże borówki. Przykrywamy trzecim biszkoptem, na którym rozsmarowujemy kolejne 1/3 porcji masy borówkowej. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Wierzch oraz boki tortu pokrywamy pozostałą masą borówkową. Dekorujemy bezami, świeżymi borówkami oraz miętą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
    Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować