Biszkopt, ubita śmietana i owoce to połączenie idealne
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
dodatkowo:
2,5 szklanki posiekanych orzechów w karmelu
plus:
200 g malin
250 g borówek amerykańskich
Torcik śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Białka ubijamy nasztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując
* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując.
* Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrajamy na 3 równe blaty.
* Kremówki ubijamy na sztywno .. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku.
* Każdy blat nasączamy lemoniadą.
* Masę dzielimy na 3 części. Jedną częśc wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie.
*Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny.
Komentarze