Torcik śmietanowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszny torcik z bitą śmietaną i truskawkami, przygotowałam go w małej formie. Letnią porą najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    3 jajka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    330 ml. śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 opakowanie śmietan-fixu
    Dodatkowo:
    600 gram truskawek
    Okrągła forma do pieczenia 18 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Torcik śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix, miksujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, część kroimy na połowę a pozostałe kroimy w plasterki. Na dolną część biszkoptu wykładamy 3/4 masy śmietanowej, układamy połówki truskawek, przykrywamy wierzchnim biszkoptem, lekko dociskamy. Pozostałą masę śmietanową rozsmarowujemy na wierzchu, układamy plasterki truskawek tworząc rozetę, wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować