Torcik gruszkowo śmietanowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Pyszny i orzeźwiający. Połączenie biszkoptu z warstwą gruszek w galaretce oraz kremem na bazie śmietany i galaretki rewelacyjnie się komponuje, i tak też smakuje. Jest też bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: ( na tortownicę ok. 17-18 cm)
    na biszkopt:
    2 średnie jajka,
    2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka budyniu ( u mnie cytrynowy),
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 krople aromatu ( u mnie cytrynowy),
    warstwa gruszkowo-galaretkowa:
    400 g gruszek ( po oczyszczeniu)
    50 ml wody,
    1 opakowanie galaretki gruszkowej,
    warstwa śmietanowa:
    400 ml śmietany 30%,
    ok. 100 ml gorącej wody,
    1 opakowanie galaretki gruszkowej,
    oraz gruszka, 2 łyżki soku z cytryny i odrobina cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z galaretka

Torcik gruszkowo śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik gruszkowo śmietanowy 1. biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy cały czas ubijając. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180*C.
    warstwa gruszkowo-galaretkowa:
    Gruszki obrać, pokroić na kawałki ( czym mniejsze tym krócej będziemy je dusić). Włożyć do garnka, dodać wodę i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie. Zdjąć z gazu i wsypać galaretkę (proszek) i dokładnie mieszać, aż galaretka się rozpuści. Przestudzone i lekko tężejące wyłożyć na blat biszkopta i odstawić do stężenia.
    warstwa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuścić w ok. 100 ml ml gorącej wody, przestudzić.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewać pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Masę śmietanową wylać na gruszki i odstawiamy do stężenia najlepiej na noc.
    dekoracja:
    Gruszkę kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny i układamy na torcie, posypujemy odrobina cukru pudru. Samczego!

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 30 min do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować