Torcik śmietanowo-galaretkowy z malinami i jeżynami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny śmietanowy torcik z galaretkami i świeżymi owocami to świetna propozycja na deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Kolorystyka torcika to pomysł moich córeczek. Córeczki były zachwycone i torcik zniknął błyskawicznie.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%,
    1 galaretka cytrynowa,
    1 płaska łyżeczka żelatyny,
    1 galaretka niebieska,
    1 galaretka czerwona,
    800 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek,
    kilka biszkoptów
    oraz maliny i jeżyny,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik śmietanowo-galaretkowy z malinami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę cytrynową i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Galaretkę niebieska rozpuszczamy dokładnie w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Tak samo robimy z galaretką czerwoną. Gdy galaretki stężeją kroimy je w kostkę, mieszamy delikatnie z masą śmietanową i wykładamy na biszkopty ułożone na dnie tortownicy.
    Wstawiamy do lodówki na około 4-5 godziny, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy malinami i jeżynami. Smacznego

Porady

Galaretki najlepiej przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej aby dobrze stężały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować