Torcik śmietankowo- orzechowy

0 (0 ocen)

Lubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt
    9 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    4 łyżki wody zimnej
    tłuszcz do formy
    Krem
    śmietana 36% - 700 ml
    cukier puder- 3 łyżki
    śmietan fix- 3 opak
    orzechy włoskie mielone- 3 łyżki
    Poncz
    1,5 szkl przegotowanej wody
    sok z cytryny do smaku
    cukier - 1 łyżeczka
    spirytus -2 łyżki
    Dodatkowo
    barwnik zielony do dekoracji listków
    róża czerwona gotowa
    migdały tarte - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik śmietankowo- orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować.
  • 2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany , ostrożnie wymieszać.
  • 3. Spód tortownicy, o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, włożyć do piekarnika, piec około. 35 stop.w 180 stop.
  • 4. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.
  • 5. PONCZ
    Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta.
  • 6. KREM
    Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno.
  • 7. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów.
  • 8. PRZEŁOŻENIE TORTU
    biszkopt
    krem śmietanowo-orzechowy
    biszkopt
    reszta kremu
    ostatni krążek biszkoptu.
  • 9. Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać boki i wierzch tartymi migdałami.
  • 10. Włożyć do lodówki do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować