Torcik skrzynka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na truskawki w pełni, więc postanowiłam zrobić swoją skrzynkę, która można tym razem zjeść w całości.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:

    5 jaj
    3/4 szklanki drobnego cukru
    3/4 szklanki mąki
    3 łyżki kakao

    Masa czekoladowa:

    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    125 g mascarpone
    100 ml śmietany 30 %

    Żelka truskawkowa:

    200 g mrożonych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    woda

    Masa śmietankowo -truskawkowa:

    200 ml śmietany 30%
    1/4 musu truskawkowego
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Masa śmietankowa:

    200 ml śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru


    Ponadto:

    10 - 12 herbatników
    1 opakowanie delicji truskawkowych

    Ganache czekoladowy:

    200 ml śmietany 30%
    200 g gorzkiej czekolady


    Jadalny mech:

    1 jajo
    25 g mąki
    5 g proszku do pieczenia
    12 g cukru
    zielony barwnik

    Dekoracja:

    masa cukrowa brązowa, popielata, czarna
    srebrna farbka jadalna
    czarny barwnik spożywczy
    spirytus
    truskawki
    gałązki mięty /liście truskawek, kwiatki truskawek /
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik skrzynka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:

    Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru nadal ubijając.
  • 2. Do piany dodać po 1 żółtku nie przestając ubijać.
  • 3. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sitko.
  • 4. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 5. Upiec cienki biszkopt na dużej blaszce /30x40 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 180 stopniach/. Wystudzić.
  • 6. Z biszkoptu wykroić 3 prostokąty 10x25 cm. Resztę zostawić do pokruszenia jako dekorację.
  • 7. Masa czekoladowa:

    Czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
  • 8. Mascarpone ubić ze śmietaną na gładką masę, dodać jeszcze ciepłą roztopioną czekoladę, nadal ubijając do połączenia składników.
  • 9. Powstałą masę czekoladową wyłożyć na biszkopt. Wyrównać.
  • 10. Na masie czekoladowej ułożyć herbatniki.
  • 11. Mus truskawkowy:

    Truskawki zagotować, zblendować.
  • 12. Do puree truskawkowego dolać tyle wody, żeby uzyskać 1/2 litra. Zagotować.
  • 13. Do gorącego puree z truskawek dodać sypką galaretkę truskawkową. Wymiesząć, Pozostawić do stężenia.
  • 14. 3/4 tężejącego musu wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.
  • 15. Przykryć biszkoptem czekoladowym.
  • 16. Masa śmietankowo - truskawkowa:

    1 łyżeczkę żelatyny zalać odrobiną wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie rozgrzać w mikrofalówce.
  • 17. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • 18. Dodać mus truskawkowy i płynną żelatynę.
  • 19. Przygotowaną masę śmietankowo - truskawkową wyłożyć na ciasto. Wyrównać, schłodzić.
  • 20. Na masę śmietanowo - truskawkową ułożyć delicje.
  • 21. Masa śmietankowa:

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
  • 22. Dodać płynną żelatynę, zmiksować.
  • 23. Masę śmietankową wyłożyć na delicje.
  • 24. Wierzch tortu przykryć biszkoptem czekoladowym. Schłodzić.
  • 25. Ganache czekoladowy:

    Czekoladę połamać na drobne części, włożyć do garnka.
  • 26. Zalać śmietanką i zagotować, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  • 27. Gotowy ganache zostawić, aż ostygnie. Wystudzony powinien mieć konsystencję gęstej masy.
  • 28. Stopniowo warstwami nakładać na tort, wyrównując jego powierzchnię. Po każdej warstwie należy schłodzić tort.
  • 29. Dekoracja:

    Brązową masę cukrową rozwałkować, odcisnąć strukturę drewna lub zrobić ją nożykiem. Wyciąć paski na długość i szerokość skrzynki. Obłożyć torcik dookoła nadając odpowiedni kształt, środkiem pozostawić wolną przestrzeń. Skrzynkę pocieniować czarnym barwnikiem spożywczym, rozcieńczając go w spirytusie.
  • 30. Z popielatej i brązowej masy uformować szpadel, jako wzmocnienie użyć patyczka do szaszłyków. Spód pomalować jadalną farbką na srebrno. Pozostawić do wyschnięcia.

    Zrobić również ozdobne gwoździe i emblemat.
  • 31. Skrzynkę wyłożyć pokruszonym biszkoptem czekoladowym. Trochę biszkoptu wysypać obok skrzynki.
  • 32. Powbijać gałązki mięty, kwiatki, ułożyć truskawki, wbić szpadel.
  • 33. Składniki na jadalny mech zmiksować, przełożyć do 3 kubeczków plastikowych i upiec w mikrofalówce przez ok 1 minutę na najwyższej temperaturze. Mchem udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować