Torcik rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe połaćzenie bitej śmietany i musu rabarbarowego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    2 jajka
    100g mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru
    niecałe 1/4 proszku do pieczenia
    mus rabarbarowy
    500g rabarbaru
    1/2 szkl. cukru
    1/4 szkl.wody
    bita śmietana
    400ml śmietany 30 %
    2 szt. śmietanfix
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik rabarbarowy 1. Biszkopt
    Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy do białości na parze, czyli w garnku gotujemy niedużą ilość wody i stawiamy na nim miskę z jajkami i cukrem, miksujemy. Zdejmujemy i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz dodajemy przygotowaną mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w tortownicy 17 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 35 minut.
  • 2. Mus rabarbarowy
    Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Jeżeli jest bardzo młody to nie trzeba go obierać. Przygotowany rabarbar kroimy na niewielkie odcinki zasypujemy cukrem dodajemy 1/4 szkl.wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Blendujemy na mus.
  • 3. Bita śmietana
    Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixami.
  • 4. Biszkopt tniemy na 3 blaty, smarujemy rabarbarowym musem i bitą śmietaną. I tak postępujemy z każdym kolejnym blatem. Nie ma potrzeby nasączania blatów, mus wystarczy. Dekoracja to wasza inwencja twórcza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować