Torcik malinowo-pomarańczowy z serkiem, biszkoptami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik sam w sobie smakuje tak jak wygląda , mascarpone z serkiem homogenizowanym to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę,a do tego aromatyczny syrop z pomarańczy i biszkopty oraz świeże pachnące maliny zatopione w orzeźwiającej galaretce

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • tortownica 21
    na biszkopt kakaowy
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę malinową
    200 g serka mascarpone
    350 g serka homogenizowanego
    1,5 szklanki malin + do dekoracji
    4 łyżki cukru
    2 łyżki żelatyny
    na syrop pomarańczowy
    2 pomarańcze
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    dodatkowo
    1 galaretka cytrynowa
    100 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik malinowo-pomarańczowy z serkiem, biszkoptami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze obrać ze skórki,pokroić w kostkę zasypać cukrem,zalać wodą i gotować około 1 godziny,aż syrop będzie gęsty.
  • 2. Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie wymieszać.
    Wylać na natłuszczoną tortownicę i piec w temperaturze 180 stopni C(z termoobiegiem) przez około 30 minut.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach przegotowanej, ciepłej wody,przestudzić.
    Mascarpone wymieszać z serkiem homogenizowanym ,cukrem i przestudzoną żelatyną,dodać owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  • 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej ,przegotowanej wodzie,odstawić do stężenia.
  • 5. Górę przestudzonego biszkoptu lekko wyrównać i wyłożyć syrop pomarańczowy równomiernie rozprowadzić,następnie na syrop i po bokach ciasta rozsmarować masę malinową i dookoła przylepiając obłożyć biszkoptami,na masie poukładać maliny(według uznania) i wstawić do lodówki na 30 minut .
    Po tym czasie ciasto wyjąć ,wlać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki do stężenia,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować