Torcik kawowo- porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakuje świetnie z kompotem porzeczkowym

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dużych jaj
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki octu
    4 łyżki mleka
    4 łyżki oleju
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nasączenie:
    2 czubate łyżki kawy rozpuszczonej
    3 łyżeczki cukru
    150 ml wrzącej wody
    50 ml wódki
    Krem:
    500g śmietany 36%
    2-3 miarki cappuccino o smaku czekolady belgijskiej
    1 opakowanie Śnieżki
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    gorzka czekolada
    1 słoik dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik kawowo- porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę(około 10-15 minut). Dodajemy ocet, mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą, wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na wcześniej przygotowaną, wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stp. C. Po wystudzeniu , ciasto kroimy na 3 równe części.
    2. Krem: Śmietanę ubijamy, dodajemy Śnieżkę i cappuccino.
    3. Przełożenie: ciasto- nasączenie- dżem porzeczkowy- krem- ciasto- nasączenie- dżem porzeczkowy- starta gorzka czekolada- ciasto- krem- starta lub rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada- kilka porzeczek do dekoracji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować