TORCIK KAWOWO-JAGODOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To bardzo prosty torcik i jego wykonanie nie powinno nikomu sprawić trudności.Intensywnie kawowy smak przełamuje frużelina jagodowa (jeśli takiej nie macie, możecie zamienić ją na dżem jagodowy lub z czarnej porzeczki). Krem, niezwykle prosty, jest zrobiony z serka mascarpone. Serdecznie taki torc

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (tortownica 18 cm):
    2 duże jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka esencji kawowej (lub 3 łyżki bardzo mocnej, schłodzonej kawy)
    1 płaska łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju rzepakowego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    Do nasączenia:
    kawa przygotowana z 2 łyżeczek (rozpuszczalnej) w pół szklanki wody, osłodzona i przestudzona
    Krem kawowy:
    600 g. serka mascarpone
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka zmielonej kawy
    2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia tortownicy
    mąka do posypania tortownicy
    frużelina jagodowa
    kakao i drobna kawa rozpuszczalna do posypania tortu
    czekoladowe ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik kawowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Dolewam olej i esencję kawową (kawę), miksuję dalej. Stopniowo dodaję mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy (dno wykładam papierem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 40 minut (góra-dól, do suchego patyczka). Odstawiam do wystudzenia, a potem przekrajam na 3 blaty.
    Przygotowuję krem: serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem, kakao i dwoma rodzajami kawy.
    Złożenie tortu: dolny blat nasączam dość mocno przygotowaną kawą, smaruję frużeliną jagodową i wykładam 1/4 kremu. Przykrywam drugim blatem, powtarzam czynności. Ostatni blat nasączam, smaruję cienko frużeliną i cały torcik pokrywam kremem. Na koniec oprószam go kakao pomieszanym z drobną kawą rozpuszczalną i ozdabiam czekoladowymi motywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować