Torcik "głodne myszki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, i żółtka, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu orzechy i bułkę tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
2.Masa orzechowa:
Orzechy sparzyć mlekiem i wystudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, stopniowo dodać orzechy.
3.Biszkopt przekroić na 3 równe części , każdą z nich nasączyć naparem z kawy, przełożyć masą orzechową, wierzch tortu również posmarować cienką warstwą.
4.Tort schładzamy, aby był stabilny do dekoracji.
Z tortu wykrawamy jeden kawałeczek pokrywamy go lukrem czerwonym i żółtym z czego 2 kawałek żółtego lukru dziurkujemy korkiem robiąc duże dziury od sera i przyklejamy klejem spożywczym na pierwszy kawałek żółtego lukru, tak samo postępujemy przy reszcie tortu. Z szarego lukru formujemy myszki, oczka robimy z ziarenek pieprzu, nosek z ziela angielskiego a wąsiki z żyłki, przyklejamy klejem spożywczym na torciku.
Komentarze