Torcik czekoladowy z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis znalazłam w starym notatniku mojej babci.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka, 1i 3/4 szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, i łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki żelatyny, 50 dag wiśni, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/2 szklanki czerwonego wina, 15 dag mielonych migdałów, szklanka mlek, 750 ml śmietany 30%, 4 żółtka, czekolada i kakao do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozbij jajka, oddzielnie żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i dodaj 3/4 szklanki cukru. Dodawaj kolejno żółtka. Dosyp 2 rodzaje mąk i proszek do pieczenia.Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj. Biszkopt przełóż do tortownicy i piecz ok 20-25 minut w 180stopniach.
    2.Wydryluj wiśnie i przełóż do garnuszka. Dodaj wino, pół szklanki cukru i sok z cytryny i zagotuj. Dodaj łyżeczkę żelatyny i wymieszaj. Resztę żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuść podgrzewając. 4 żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru.
    3. Migdały zagotuj z mlekiem i pozostałym cukrem. Przetrzyj przez sito. Tak przetartą masę dodaj do żółtek i miksuj ok 5 minut. Dodaj żelatynę i odstaw na pół godz. Następnie ubij dwie szklanki śmietany i dodaj do masy.
    4. Biszkopt wyjmij z formy i rozetnij na trzy części. Pierwszą część wyłóż na spód tortownicy i posmaruj go 1/3 masy i 1/3 wiśni. Przykryj drugim plackiem, posmaruj połową pozostałej masy i połową wiśni, przykryj trzecim plackiem, wyłóż wiśnie i przykryj pozostałą masą. Wstaw do lodówki aby się schłodziło. 250 ml śmietany ubij i udekoruj wierzch i boki tortu. Obsyp kakao i czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować