Karkówka z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pierwszym krokiem jest pocięcie karkówki w plastry ok 1.5cm i namoczeniu ich w mleku na około godzinę. później nacieramy ją suszonym oregano, solą i pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Zostawiamy na 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy karkówkę z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
3.Do przygotowania tego dania używam prodiżu. I dodatków jakie lubię do obiadu.
Na dno prodiża układam ziemniaki wcześniej osuszone i przyprawione, na wierzch układam plastry karkówki. Dodaje marchew, cebule (według uznania) i świeżą pietruszkę. Wlewam ok 150 ml wody. Tak przygotowaną karkówkę piekę ok 1.5 godz. aż będzie miękka razem z ziemniakami.
Takie danie wystarczy dla 4 osób
Porady
Do takiego zestawu obiadowego podaję warzywa gotowane na parze (marchewka, kalafior, brokuł, brukselka, fasolka szparagowa)
Komentarze