Karkówka z oregano

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Smaczna i prosta potrawa na niedzielny obiad w gronie rodziny

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    oregano
    sól, pieprz
    mleko
    świeża pietruszka
    olej rzepakowy
    oliwa z oliwek

Karkówka z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Pierwszym krokiem jest pocięcie karkówki w plastry ok 1.5cm i namoczeniu ich w mleku na około godzinę. później nacieramy ją suszonym oregano, solą i pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Zostawiamy na 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy karkówkę z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
    3.Do przygotowania tego dania używam prodiżu. I dodatków jakie lubię do obiadu.
    Na dno prodiża układam ziemniaki wcześniej osuszone i przyprawione, na wierzch układam plastry karkówki. Dodaje marchew, cebule (według uznania) i świeżą pietruszkę. Wlewam ok 150 ml wody. Tak przygotowaną karkówkę piekę ok 1.5 godz. aż będzie miękka razem z ziemniakami.
    Takie danie wystarczy dla 4 osób

Porady

Do takiego zestawu obiadowego podaję warzywa gotowane na parze (marchewka, kalafior, brokuł, brukselka, fasolka szparagowa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy