Torcik czekoladowo-gruszkowy z malinową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kto nie lubi czekolady, gruszek i malin? Ja chyba nie znam takiej osoby. Wszystko to postanowiłam połączyć w pysznym torciku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    2 niepełne szklanki mąki
    2 łyżki kakaa
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    350 g serka mascarpone

    Dodatkowo:
    2 słoiki gruszek w syropie (ja użyłam takich domowej roboty)
    100 g gorzkiej czekolady
    nalewka malinowa
    sos malinowy (ja użyłam takiego domowej roboty)
    wiórki z gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowo-gruszkowy z malinową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Następnie czekoladę łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masło i czekolada będą już rozpuszczone dodajemy do nich serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę.
  • 3. Biszkopt przecinamy na 2 równej grubości blaty (jak chcecie, to może również na 3). Każdy z blatów nasączamy nalewką malinową. Jeden blat układamy w tortownicy, smarujemy go częścią kremu a na nim układamy pokrojone w plasterki gruszki. Gruszki przykrywamy cienką warstwą kremu i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Następnie tort wyciągamy z tortownicy, jego boki i wierzch obkładamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi a na wierzchu rozprowadzamy rozpuszczoną czekoladę. Osuszone połówki gruszek układamy na wierzchu tortu zanim czekolada zastygnie. Gruszki polewamy pozostałą czekoladą i sosem malinowym oraz posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Porady

Przed krojeniem tort najlepiej jest schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować