Lekki, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający torcik cytrynowy. Delikatne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną.
Torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia.
2.Spód cytrynowy: jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).
3.Masa serowa: Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.
4.Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.
5.Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć śmietana). Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto.
Komentarze