Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"
Składniki:
Forma 25/35 cm.
Ciasto:
8 jajek
mąka pszenna: tyle ile waga jajek
cukier: tyle ile waga jajek
margaryna: tyle ile waga jajek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 cytryny
Torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zetrzeć drobno skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z ciastem. Podzielić na 3 części i upiec osobno placki ok. 25 min. w temp. 180*C.
2.Masa:
Ser przełożyć do naczynia. Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę - wymieszać z serkiem. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać suchy mak.
3.Masa z galaretką:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę i żelatynę.
4.Przełożenie:
Ciasto - masa z makiem - pokrojone brzoskwinie - masa biała - ciasto - masa z galaretką pomarańczową - ciasto - polewa.
Komentarze