Bardzo efektowne ciasto, które nie jest za słodkie. Aromat cytryny i brzoskwinie sprawiają, że deser jest lekki i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji, ale został lekko przeze mnie zmodyfikowany.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
6 jajek
mąka pszenna tyle ile waga jajek
cukier tyle ile waga jajek
margaryna tyle ile waga jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 cytryny
Cytrynowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Cytryny wyparzyć i wyszorować. Zetrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok 45-50 min w 180 st. . Jak ostygnie przekroić na 3 części.
Masa:
Serek przełożyć do naczynia. Galaretki rozpuścić w 1/2 szkl. wody a żelatynę w 1/4 szkl. wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, następnie masę dodać do serka i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać suchy mak.
Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta- masa z makiem oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie-drugi blat ciasta- masa bez maku oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie- trzeci blat ciasto
Ciasto dowolnie udekorować, może to być polewa czekoladowa lub wiórki kokosowe.
Komentarze