TORCIK BEZGLUTENOWY DIETETYCZNY

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Pyszny i leciutki jak piórko a do tego fit.Polecam

  • 6 godz.

Składniki:

  • ciasto
    4 białka
    2 żółtka
    1 płaska łyżka stewii
    pół szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
    krem:
    1 jogurt grecki 400 ml
    1 galaretka truskawkowa na 1/2 l wody
    poncz:
    1 łyżka soku truskawkowego
    1/4 szkl wody
    do dekoracji kilka truskawek liofilizowanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bezglutenowy dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stewię, jeszcze chwilę ubijamy.Dodajemy po 1 żółtku, dokładnie mieszamy z pianą z białek.Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-delikatnie łączymy ze sobą.Przelewamy do formy posmarowanej olejem.Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu dokładnie studzimy i przekrajamy na dwa blaty.
    Robimy krem.Galaretkę rozpuszczany w pół szkl wrzątku.Gdy całkiem ostygnie i zacznie lekko gęstnieć łączymy z jogurtem.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby krem zgęstniał.
    Sok łączymy z wodą.Pierwszy blat nasączamy sokiem, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem.Ponczujemy i rozprowadzamy resztę masy.Dekorujemy kilkoma pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi.Torcik wstawiamy do lodówki na min.2 godz.Smacznego

Porady

składniki na formę tortową 16 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować