1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę, po czym dodajemy żółtka i cukier ciągle miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mak. Okrągłą formę (średnica 22-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (można delikatnie posmarować olejem) i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej odczekać kilka minut i dopiero wyjąc biszkopt (by zminimalizować ryzyko "opadnięcia" ciasta). Drugi biszkopt przyrządzamy podobnie, jedynie zamiast maku dodajemy kakao.
2.Biszkopty dzielimy na dwie części. Nasączamy. Przygotowujemy masę: zimną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce serka mascarpone i cukru pudru, miksujemy na najniższych obrotach. Gotową masą przekładamy nasączone biszkopty kolejno: biszkopt ciemny, dżem, masa, biszkopt makowy, masa, biszkopt ciemny, dżem, masa, biszkopt makowy, masa. Resztą masy smarujemy boki. Na wierzchu dekorujemy granatem lub innymi ozdobami według uznania. Na boki przykładamy biszkopty, wiążemy wstążką.
Porady
Tort lepiej smakuje, kiedy biszkopty upieczemy dzień przed przyrządzeniem ciasta.
Jeśli biszkopty dobrze wyrosną możemy przygotować tort "3- piętrowy" pomijając jedną warstwę, tym samym kładąc więcej masy na trzy pietra.
Komentarze