TORCIK

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Doskonała niespodzianka dla ukochanej osoby na walentynki, urodziny, rocznicę..

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopty (jeden jasny z makiem, drugi ciemny- kakaowy). Na jeden biszkopt wykorzystujemy połowę podanych składników (5 jaj, 3/4 szkl cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia itd)
    - 10 jaj
    - 1,5 szkl cukry
    - 1,5 szkl mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szkl maku
    - 3 łyżki kakao
    Masa:
    - 1 śmietanka 30%
    - 1 serek mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru
    Dodatki:
    - dżem porzeczkowy lub inny kwaśny
    - pałeczki słomkowe lub podłużne biszkopty
    - czekoladowe elementy dekoracyjne
    - granat, winogrono
    - woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptów
    - wstążka do przewiązania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę, po czym dodajemy żółtka i cukier ciągle miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mak. Okrągłą formę (średnica 22-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (można delikatnie posmarować olejem) i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej odczekać kilka minut i dopiero wyjąc biszkopt (by zminimalizować ryzyko "opadnięcia" ciasta). Drugi biszkopt przyrządzamy podobnie, jedynie zamiast maku dodajemy kakao.
  • 2. Biszkopty dzielimy na dwie części. Nasączamy. Przygotowujemy masę: zimną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce serka mascarpone i cukru pudru, miksujemy na najniższych obrotach. Gotową masą przekładamy nasączone biszkopty kolejno: biszkopt ciemny, dżem, masa, biszkopt makowy, masa, biszkopt ciemny, dżem, masa, biszkopt makowy, masa. Resztą masy smarujemy boki. Na wierzchu dekorujemy granatem lub innymi ozdobami według uznania. Na boki przykładamy biszkopty, wiążemy wstążką.

Porady

Tort lepiej smakuje, kiedy biszkopty upieczemy dzień przed przyrządzeniem ciasta. Jeśli biszkopty dobrze wyrosną możemy przygotować tort "3- piętrowy" pomijając jedną warstwę, tym samym kładąc więcej masy na trzy pietra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować