Tiramisu malinowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremówke ubijamy i mieszamy z serem bardzo dokładnie, dodajemy cukier waniliowy, kilka malin, wiśni i troche porzeczek, mieszamy razem tak żeby owoce lekko sie rozpadły w masie.
Galaretkę zalewamy połową ilości wody czyli 250ml., mieszamy odstawiamy do przestygnięcia.
2.Forme np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby koncówki wystawały poza formę. Na dno i boki kładziemy biszkopty, w środek wkładamy mase serowo-owocową, wyrównujemy powierzchnię. Na góre układamy owoce, które delikatnie łyżką polewamy galaretką. Nie wylewamy wszystkiego od razu bo galaretka spływa bo bokach i zatopiłaby deser. Wkładamy keksówke do lodówki na jakies 20 min. po czym delikatnie łyżką wylewamy galaretkę na owoce ponownie tak by utworzyła się warstwa a galaretka nie spłynęła na dno. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h ale lepiej dłużej, np na noc.
3.Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymajac za folię przekładamy na talerz i rownie delikatnie wyciagamy folie spod naszego tiramisu, tak żeby go nie przewrócic, nie jest to trudne bo galaretka sklei dolne i boczne biszkopty. Gotowe. Wierzch wystarczy ozdobić listkami melisy.
Komentarze