Tiramisu malinowo-wiśniowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kolejna moja wariacja na temat tiramisu, które jest inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - maliny: 100 gramów
    - wiśnie: 50 gramów
    - porzeczki: 0.33 szklanki
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - śmietana kremówka 30 - 36%: 250 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - galaretka wiśniowa: 1 sztuka
    - BISZKOPTY OKRĄGŁE: 120 gramów
    - wrzątek: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu malinowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówke ubijamy i mieszamy z serem bardzo dokładnie, dodajemy cukier waniliowy, kilka malin, wiśni i troche porzeczek, mieszamy razem tak żeby owoce lekko sie rozpadły w masie.
    Galaretkę zalewamy połową ilości wody czyli 250ml., mieszamy odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Forme np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby koncówki wystawały poza formę. Na dno i boki kładziemy biszkopty, w środek wkładamy mase serowo-owocową, wyrównujemy powierzchnię. Na góre układamy owoce, które delikatnie łyżką polewamy galaretką. Nie wylewamy wszystkiego od razu bo galaretka spływa bo bokach i zatopiłaby deser. Wkładamy keksówke do lodówki na jakies 20 min. po czym delikatnie łyżką wylewamy galaretkę na owoce ponownie tak by utworzyła się warstwa a galaretka nie spłynęła na dno. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h ale lepiej dłużej, np na noc.
  • Tiramisu malinowo-wiśniowe 3. Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymajac za folię przekładamy na talerz i rownie delikatnie wyciagamy folie spod naszego tiramisu, tak żeby go nie przewrócic, nie jest to trudne bo galaretka sklei dolne i boczne biszkopty. Gotowe. Wierzch wystarczy ozdobić listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować