Malinowo- cappuccinowe tiramisu deser

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Popularny deser kuchni włoskiej urozmaiciłam o sezonowe maliny. Nie mogło też zabraknąć dekoracji dlatego deser posypałam startą czekoladą.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżki mąki ziemniaczanej

    Nasączenie:
    - 100 ml gorącej wody
    - 5 łyżek śmietankowego cappuccino

    Krem malinowy:
    - 500 g serka mascarpone
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 2 szklanki malin
    - melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowo- cappuccinowe tiramisu deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Biszkopt kroimy na małe prostokąty. Zaparzamy cappuccino, studzimy. Biszkopt polewamy cappuccino.
  • 2. Krem: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy maliny i ucieramy.
  • 3. Składanie: Na spód pucharków dajemy biszkopty, nakładamy porcję kremu i dekorujemy melisą. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Kawa Mascarpone Krem malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować