Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezykle lekki i delikatny deserek z wyraźną kawową nutką, przepleciony akcentem amaretto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    150 ml wody

    500 g serka mascarpone
    4 jaja
    3 łyżki cukru drobnego

    12 podłużnych biszkoptów
    35 ml Amaretto
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem /najlepiej w wysokim wąskim naczyniu/ na puszystą jasną masę /przy pomocy miksera/.
  • 2. Dodać serki mascarpone, delikatnie zmiksować na jednolitą masę.
  • 3. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie łyżką. Schłodzić.
  • 4. Kawę zalać gorącą wodą, wystudzić, dodać likier. Przelać do miski, żeby wygodniej było zamaczać biszkopty.
  • 5. Zanurzać biszkopty z jednej i drugiej strony, szybko wyjmować na talerz. Po chwili gdy nasiąkną połamać na drobne kawałki.
  • 6. Połamane biszkopty układać na dnie słoiczków.
  • 7. Na biszkopty za pomocą szprycy wycisnąć porcję kremu. Ponownie ułożyć porcję biszkoptów i dać kolejną porcję kremu.
  • 8. Wstawić do lodóki min na 1h.
  • 9. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

Porady

Można użyć likieru amaretto również w wercji bezalkoholowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować