1.Wykonanie biszkoptu:
Jajka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości, dodać mąki z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Przelać do blachy o wym 25x35 i piec w nagrzanym piekarniku 180s C ok 35 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 5 minut po czym zrzucić z wysokości kolan na podłogę. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.
Wykonanie masy:
Ser utrzeć z żółtkami( żółtka mają być wcześniej wyparzone czyli całe jajka wrzucamy do wrzątku na ok. 10 sekund) i cukrem pudrem na gładką masę. Krem z torebki wykonać według przepisu na opakowaniu i przełożyć do masy serowej. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. ( jeśli ciężko się rozpuszcza można wstawić do drugiego pojemnika z wrzącą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Składniki na poncz wymieszać. Żelatynę jeszcze ciepłą wlać do masy i wymieszać za pomocą miksera. I biszkopt nasączyć ponczem i wyłożyć 1/3 masy, biszkopt II nasączyć, 1/2 masy, wyłożyć resztę masy i powciskać biszkopty maczane w ponczu. Posypać czekoladą lub kakao. Wstawić do lodówki. Smacznego:)
Komentarze