Ciasto z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszą manną.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy do formy. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.W kąpieli wodnej łączymy około 100 ml śmietanki kremówki z 6 żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Wyłączamy ogień i dodajemy jednocześnie pokrojone masło, połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.
3.Pozostałą część śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy schłodzoną śmietankę z białą czekoladą i żółtkami. Mieszamy delikatnie do otrzymania gładkiej konsystencji.
Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce
4.Po tym czasie górę ciasta posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Można też wykonać dekoracje z kakao np. przy użyciu szablonów. Smacznego!
Komentarze