Delikatny i rozpływający się w ustach owocowy deser, który na pewno nie sprawi trudności podczas przygotowania. Owoce można dobierać według własnego gustu i uznania.
Terrina truskawkowo -bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę agrestową rozpuścić w jednej szklance wrzątku, ostudzić. Zimną utrzeć mikserem z bananami, masę wylać do foremki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wrzątku, natychmiast włożyć do niej zamrożone truskawki. Poczekać ok. 2 minut, aby truskawki lekko zmiękły, następnie zmiażdżyć je tłuczkiem do ziemniaków. Gdyby galaretka za wcześnie stężała, należy ją podgrzać z truskawkami. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać śmietankę. Jaśniejszą masę wyłożyć na warstwę bananową, przykryć ją ostatnią warstwą masy truskawkowej. Wierzch posypać kokosem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawać z bitą śmietaną.
Komentarze