Stracciatella truskawkowo - bananowa

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sama słodycz wzbogacona smakiem i aromatem świeżych truskawek!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa stracciatella:
    500ml mleka
    4 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła
    100g gorzkiej czekolady

    Masa truskawkowa:
    2 truskawkowe galaretki
    Truskawki do wyłożenia ciasta ok. 400 - 500g
    1 banan

    Dodatkowo:
    2 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stracciatella truskawkowo - bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa stracciatella: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1/3 odłożyć do dekoracji. Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę, na koniec wsypać pozostałą czekoladę i wymieszać łyżką.
  • 3. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Truskawki umyć i obrać z szypułek, jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół. Banana tuż przed wyłożeniem na ciasto pokroić w plasterki.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszy biszkopt nakładamy połowę masy. Na niej układamy rzędami truskawki i banana całość zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki aby całkiem zastygła. Następnie galaretkę smarujemy pozostałą masą i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch posmarować powidłami i udekorować pozostałą czekoladą i kokosem. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować