Tęczowa pianka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetny i bardzo prosty deser na dziecięce imprezy ale nie tylko. Lekki jak chmurka, bajkowo kolorowy i przede wszystkim smaczny. Podawany w towarzystwie ulubionych owoców.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty (na spód) - ok.10-15 sztuk
    Mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
    3 galaretki w różnych kolorach ( u mnie malinowy, cytrynowy i kiwi)
    1 galaretka przezroczysta -u mnie Delecta agrestowo - winogronowa
    1 szklanka ulubionych owoców - u mnie maliny, borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowa pianka 1. Deser przygotowałam w tortownicy o średnicy 20 cm.
    Spód wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam biszkopty. Na to wysypałam szklankę owoców - malin i borówek. Rozpuściłam przezroczystą galaretkę w szklance gorącej wody (przepis na opakowaniu jest na 375 ml wody, dałam mniej). Galaretka bardzo szybko tężała, dlatego szybko zalałam owoce i wstawiłam do lodówki.
    Rozrobiłam pozostałe 3 galaretki, każdą w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze płynna.Mleko skondensowane niesłodzone powinno być mocno schłodzone. Należy wlać je do wysokiego naczynia i miksować na szybkich obrotach około 3-4 minut. Musi się spienić.
    Spienione mleko rozlałam do 3 misek. Do każdej z nich wlałam wystudzona galaretką i już na wolnych obrotach miksera wymieszałam.
    Każdą z kolorowych mas wlewałam po 3-4 łyżki na środek mojej wyjętej z lodówki tortownicy Najpierw różową, żółtą, zieloną i tak na zmianę. Tworzy się fajny wzorek. Tak powstały deser należy schłodzić w lodówce. Ozdobiłam startą czekoladą i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować