na 10 sztuk:
5 kromek chleba żytniego
125 g miękkiego twarogu półtłustego
50 g świeżego szpinaku
3 łyżeczki majonezu
100 g wędzonego łososia
1 mały strączek chili
kilka gałązek koperku
sól
mielony suszony czosnek
Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak płuczemy, osuszamy, miksujemy blenderem. Dodajemy twaróg, 1 łyżeczkę majonezu oraz szczyptę soli i mielonego suszonego czosnku. Miksujemy blenderem na gładki krem.
2.Z chleba wycinamy kółka o średnicy 65 mm i smarujemy cieniutką warstwą majonezu. Na brzegi chlebowych kółek wyciskamy krem twarogowo - szpinakowy za pomocą rękawa cukierniczego lub dekoratora.
3.Łososia kroimy w paseczki i wypełniamy nimi środki tartinek. Dekorujemy wąskimi paseczkami chili i piórkami koperku.
Porady
Pozostałe okrawki chleba można ususzyć, zemleć w maszynce do mięsa i używać jako bułki tartej.
Komentarze