Ptysie z kremem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Zimne ciasto utrzeć z jajkami. Za pomocą łyżki lub szprycy wyciskać niewielkie ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 – 30 minut. Zimne przekroić na dwie części, na jedną nałożyć łyżkę farszu, przykryć drugą częścią ciasta ptysiowego. Dowolnie udekorować
2.Farsz: Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przesmażyć na odrobinie oleju. Dołożyć szpinak i smażyć razem, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą.
Komentarze