Ptysie z kremem szpinakowym

4.5 (175 ocen)

  • 40 min

Dla mojego męża te są numerem 1:)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125g margaryny
    3 jajka

    Farsz:
    300g szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    80g sera feta
    200g sera śmietankowego mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ptysie z kremem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Zimne ciasto utrzeć z jajkami. Za pomocą łyżki lub szprycy wyciskać niewielkie ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 – 30 minut. Zimne przekroić na dwie części, na jedną nałożyć łyżkę farszu, przykryć drugą częścią ciasta ptysiowego. Dowolnie udekorować
  • 2. Farsz: Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przesmażyć na odrobinie oleju. Dołożyć szpinak i smażyć razem, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować