Tartaletki z zborówkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Foremki do tartaletek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny margaryny.
Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami.
Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180stopni.
Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka :)
Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier.
Gdy zaczną się gotować - wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając,
by nie powstały grudki.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier - cały czas miksując.
Na koniec wsypujemy skrobię - miksujemy.
Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową.
Gdy masa ostygnie,
szprycą wyciskamy bezę.
Babeczki wkładamy do piekarnika, i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO :)
Porady
Beza jest "miękka",
jeśli chcemy by była "chrupiąca" - musimy dać więcej cukru kryształu.
Beze można zastąpić bitą śmietaną.
Komentarze