Tartaletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej składniki połączyć za pomocą miksera, ale można również przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Za pomocą noża wymieszać suche składniki z porządnie schłodzonym posiekanym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić do niego zimne żółtka i wymieszać. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieść ciasto dłońmi, uformować w kulę, owinąć folią do żywności i schłodzić 30 minut w lodówce.
Ze schłodzonego ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ustawić je na blasze, nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe, przewrócić do góry dnem na wyłożoną pergaminem tacę. Należy na nie uważać, gdyż są bardzo kruche.
Ubić na sztywno za pomocą miksera/blendera (odpowiedniej przystawki) 2 szklanki śmietanki 30 lub 36 % z 2/3 szklanki cukru pudru. Utrwalić ostudzonymi 2 łyżeczkami żelatyny, wcześniej rozpuszczonymi w małej ilości gorącej wody. Krem zyska wybrany smak po dodaniu 250 g zmiksowanych owoców. Oczywiście nadzienie do babeczek może być dowolne.
Wystudzone babeczki wypełnić kremem. Na wierzchu ułożyć owoce. Przepis podpatrzony w książce Ciasta na każdą okazję z moimi zmianami.
Komentarze