Tartaletki z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Co roku z utęsknieniem czekam na rabarbar! Uwielbiam jego smak! W tym roku sezon otworzyły tartaletki z rabarbarem i truskawkami. Pyszne połączenie rabarbaru i truskawek i do tego słodka, delikatna beza! Mmmm… pycha! Idealne do popołudniowej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na nadzienie:
    ◦400 g rabarbaru
    ◦400 g truskawek
    ◦80 g cukru
    ◦1 łyżka miodu
    ◦40 g migdałów w płatkach

    Składniki na spód:
    ◦220 g herbatników
    ◦2 łyżki miodu
    ◦80 g masła

    Składniki na beze:
    ◦2 białka (duże jajka)
    ◦120 g cukru
    ◦½ łyżeczki soku z cytryny
    ◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ◦1 szczypta soli


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartaletki z rabarbarem i truskawkami 1. Przygotowanie spodu:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowaną mieszanką wykładamy foremki do tartaletek i pieczemy ok. 10 minut. Pozostawiamy w foremkach.
  • Tartaletki z rabarbarem i truskawkami 2. Przygotowanie nadzienia:
    Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Rabarbar podsmażamy ok. 5 minut. Do rabarbaru dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i miód. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minut. Owoce przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
  • Tartaletki z rabarbarem i truskawkami 3. Przygotowanie bezy:
    W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
  • Tartaletki z rabarbarem i truskawkami 4. No podpieczone spody wykładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce nakładamy beze. Możemy zrobić wzorki lub po prostu łyżką nałożyć pianę z białek. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

    Uchylamy drzwiczki i studzimy.

    Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować