Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

4.49 (159 ocen)

  • 40 min

Pyszna i szybka propozycja na popołudniowe ciasto do kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek (dużych)
    1 szklanka (250 ml) miałkiego cukru (nie cukru pudru!)
    1 (niepełna) szklanka mąki tortowej
    2 (czubate) łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Mus:
    1 1/2 szklanka mrożonych jagód (mogą być świeże)
    1 galaretka cytrynowa
    300 ml gorącej wody
    3 łyżeczki cukru pudru
    Bita śmietana:
    500 ml śmietany kremowej 30%
    2 opakowania bitej śmietany (lub 2 śmietan fix + cukier puder)
    Dodatkowo:
    20 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywnieć dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy (25x28 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (dolna grzałka+termoobieg) około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części. Jagody zmiksować, galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i zalać nią jagody. Pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretką przełożyć biszkopt. Schodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Porady

Do ciasta można użyć także malin lub borówek amerykańskich. Owoce mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować