Placek z bitą śmietaną i jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które robi sie szybko. Idealne na upalne dni. Jagody można zastąpić borówkami. Dzieci się nim zajadają:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jajek
    1szkl.cukru
    1szkl.mąki pszennej( ja użyłam szymanowskiej typ 480)
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5l śmietany 30%
    2galaretki malinowe

    Dodatkowo:
    2galaretki o smaku owocow leśnych
    Jagody lub borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Galaretki

Placek z bitą śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier następnie żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec ok 30-40 min w temp 160-180'C - blacha wymiary 23×38.

    Bita smietana: galaretki rozpuscic w 1szkl przegotowanej wody. Śmietane ubić dodać lekko tężejącą galaretke, połączyć.

    Na ostudzony biszkopt wylac bitą śmietanę ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 0,6l wody. Włożyć do lodowki.

Porady

Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować