Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Trataletki idealne na piknik.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 1 jajko

    - 1 cukier waniliowy

    dodatkowo:

    - 1,5 szklanki czarnej porzeczki

    - 1/4 szklanki cukru trzcinowego

    - 5 dag białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 2. Nadziewanie: Do każdej tartaletki nakładamy porcję porzeczek i posypujemy cukrem trzcinowym wedle uznania.
  • 3. Pieczenie: Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i na upieczonych tartaletkach rysujemy kratkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować